Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Inspirationsdag: Ta vara på maten

Område: Sandviken centrum
Kategori: Föreläsningar & Seminarier, Öppet hus
Datum: Lördag 21 sep 2019

Bruna bananer, slokande sallad och kvarglömda matrester - ofta hamnar fullt ätbar mat direkt i soporna. Enligt jordbruksverket slänger hushållen i Sverige över 930 000 ton mat varje år helt i onödan och ett enkelt sätt att göra en insats för miljön är att ta tillvara på maten därhemma. Välkommen till en inspirationsdag på folkbiblioteket kring olika sätt att minska vårt matsvinn!

PROGRAM

12.00-14.30 Matsvinnstorg på bibblan
Kom och prata matsvinn och låt dig inspireras till att använda råvaror klokt av våra utställare.

14.00 Relationsmat – den mat du bryr dig om slänger du inte
Genom nya försäljningskanaler som REKO-ringar och Local Food Nodes byter producenter och konsumenter i förhand bokade varor i små nätverk. På så sätt behöver producenten aldrig ha med sig ett överskott som riskerar att inte bli sålt och kunderna kan i förväg boka de livsmedel de behöver. I takt med att avståndet till producenterna minskar skapas "relationsmat" med ökat fokus på var och hur livsmedel produceras.

Karin Öst, Philip Larsson och Sara Lundh har startat och driver en av de första matnoderna, Bygdens Saluhall Söderhamn. Hör dem berätta om sina erfarenheter kring hur denna rörelse påverkar vår syn på lokal mat, matsvinn och livsmedelskonsumtion.

15.00 Hur minskar vi matsvinnet?
Varje år slänger vi ca 97 kg ätbar mat per person i svenska hushåll. Vad beror det på och hur kan vi som konsumenter minska vårt svinn? Andreas Jakobsson, frilansjournalist, författare och matdumpstrare, och Ingrid Strid, forskare vid SLU, samtalar om matsvinn och ger handfasta råd och tips som är bra för både klimat och plånbok. Samtalsledare: Linda Elverstig från MatVärden Gävleborg.

Andreas Jakobsson är frilansjournalist, matdumpstrare och författare till boken Svinnlandet. I boken kartlägger han matsvinnet och lyfter positiva exempel för att komma till bukt med problemet. Andreas driver också bloggen Dumpstringslyx och har själv under flera års tid levt på mat som andra kastat.

Ingrid Strid forskar om livsmedelssystemets miljöpåverkan med inriktning mot matsvinn vid Sveriges lantbruksuniversitet. Ingrid har bl a drivit ett forskningsprojekt kring matsvinn i matbutiksledet.

Om MatVärden Gävleborg: "Vi på MatVärden vill att konsumenterna ska upptäcka och välja den mat som produceras nära. Vet man vad maten kommer ifrån, får den också ett större värde. Då tror vi att man heller inte kastar mat. Handlar man lokalt så skapar man relationer med de som föder upp djur, fiskar eller odlar. MatVärden visar hur man hittar den lokala maten på vår hemsida www.matvarden.se."

Samarr: Matvärden Gävleborg och Studieförbundet Vuxenskolan

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
21 Sep
Lördag 21 sep 2019 12:00 - 16:00 Kulturcentrum/Folkbiblioteket

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 26-24 03 32
Arrangör e-post
kulturcentrum@sandviken.se
Kontaktperson
Gabriella Blom
E-post
gabriella.blom@sandviken.se

Faciliteter och service

Faciliteter
Fri entré WC  

Länkar

I närheten av


Kundservice

Gävle turistcenter 026-17 71 17

Sandvikens turistcenter 026-24 13 80

Ockelbo turistbyrå 0297-555 55

Hofors turistbyrå 0290-77 14 01

  • turist@gavle.se
  • Bokningsvillkor
  • Avboka bokning

  • Boka med oss

    • • Hitta Gästriklands boendeutbud
    • • Hitta utbud av upplevelser
    • • Resegaranti vid paketbokning
    • • Säker betalning online
    • • Inga bokningsavgifter