Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Har ni flaggproblem?: Stig Sjödin 100 år

Område: Sandviken
Kategori: Skapande & Hantverk, Utställning

Jubileumsutställning som sätter samman poeten och författaren Stig Sjödin med dagsaktuella verk och konstnärskap.

I likhet med Sjödins litterära verksamhet beaktar grupputställningen sociala, ekonomiska och politiska faktorer, där växelverkan mellan plats, omständighet och personlig erfarenhet har betydelse för verkets tillkomst och utformning. Utställningen är kurerad av konstnärerna Jonas Kjellgren och Nina Svensson.

Beata Berggren, Angelica Falkeling, Salad Hilowle, Jonas Kjellgren, Bernd Krauss (DE), Anna Luczak (PL) Björn Lövin, Pablo Sigg (MEX), Gunnar Sillén, Liv Strömquist, Stig Sjölund, Nina Svensson m.fl.

Utställningens titel som kommer från Sjödins diktsamling utgiven 1970, öppnar upp för frågor kring nationalitet, klass, och tillhörighet. I dikten med samma titel beskriver Sjödin hur han betraktat en skylt i ett skyltfönster med texten, Har ni flaggproblem? Vänd er till oss! Sjödin tänkte länge på skylten och kom fram till att hans problem bestod i ett par oupplösta knutar på flagglinan. När han gick tillbaka till butiken med skylten för att fråga om sina oupplösta knutar hade verksamheten flyttat och han vet inte vart.

Konstnärens verksamhet eller arbetarens är sällan enkel, den kombineras ofta med parallella verksamheter, i diktsamlingen beskriver Sjödin vad som hör samman utan att det möts. Göran Greider sammanfattar det så här: “För det jag tycker är storheten hos Sjödin är att läsningen av hans dikter alltid mynnar ut i diskussioner om något som är och förblir viktigare än den rena poesin: nämligen människan själv”.

Den 7 oktober 2017 är det 100 år sedan författaren och poeten Stig Sjödin föddes i Sandviken. Stig Sjödin (1917-1993) torde vara Sandvikens främsta litterära gestalt och arbetarförfattare, välkänd inte minst för enastående skildringar av bruksmiljöer och arbetet i järnverket.

Verken belyser komplexiteten i ett samhällsengagemang. Äldre verk (Sånger om C av Björn Lövin) tillsammans med nya platsspecifika verk lyfter fram frågeställningar om plats, tillhörighet, omständighet och personliga erfarenheter. Med estetiska koncept och förhållningssätt mellan verk och betraktare blir utställningsrummet en gemensam plattform för delad erfarenhet. Har ni flaggproblem? Vänd er till oss!

Vernissage lör 30 sep kl. 13 med presentation och samtal med några av de deltagande konstnärerna.

Plats: Konsthallen

Fri entré!

Utställningen pågår t.o.m. sön 29 okt

Samarr: Föreningen Konstens Rum i Sandviken.

Snabbfakta

Prisinformation
Fri entré!

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 26-240204
Kontaktperson
Daniel Palmberg
E-post
daniel.palmberg

Faciliteter och service

Faciliteter
Fri entré Handikappanpassat WC

Länkar

Karta


Kundservice


Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter