Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Vindöga 2017

Område: Sandviken
Kategori: Barnaktivitet, Konsert, Film & Teater, [...]

För tolfte året arrangeras Vindögafestivalen - en festival med inriktning mot alternativa konstformer; konstvideo, ljudkonst, dans, musik och poesi samt performance med lokala och nationella artister. Samarr: FIA

Program


Torsdag 9 november Plats: SYRÉNEN

19:00 Videoklubben #Delay of game - kortfilmer av Mika Taanila

I samband med Mika Taanilas utställning Cleanin Tapes som visas i Konsthallen.

Videoklubben #delayofgame presenterar
Futuro – A New Stance for Tomorrow (28 min)
RoboCup99 (25 min)
Optical Sound (6 min)
Delay of Game (6 min) anaglyph 3-D

Arkiv, minne och framtidsarkeologi är kärnan i Mika Taanilas filmer, fotografi och dokumentära arbete. Konstnären och filmskaparen, en av dem som representerar den nordiska paviljongen vid årets Venedigbiennal, studerade antropologi innan han ägnade sig åt film, och lusten att utforska historia och verkligheten har alltid varit närvarande i hans arbete. En verklighetens poesi där arkivmaterial, föråldrade medier som VHS-band, found footage, fotografier, bilder från TV och modern avancerad filmteknik är värdefulla källor för att reflektera över hur tekniska apparater och deras åldrande har omdefinierat medielandskapetFredag 10 november Plats: TEATERBRUKET och MUSIKVERKET

19:00 Andreas Abrahamsson - invigning av installation
I verket har en kopieringsmaskin sönderdelats i minsta beståndsdel för att sättas samman till en ny rumslig sammansättning. Isolerade ljudelement från maskinens inre avlöser varandra i en cirkelrörelse. Ur vardagens monotoni, kopierandets repetitiva handling uppstår något annat.

19:15 Olle Oljud & David Bremer - ljud

20:00 Jan Annerborn - Video. En poetisk film från en å.

20:15 Ghost Inside ghost - ljud.
Ghost Inside Ghost är en kammarensemble från Göteborg med fokus på musik av komponisten Anna Eriksson.
My Hellgren (cello)
Åsa Nordgren (sopran)
Anna Svensdotter (flöjt)
Sara Sjödahl (preparerat piano och dragspel)
Anna Eriksson (komposition och ljudobjekt)

Beethovens "spöktrio" (opus 70) bildar utgångspunkt och ryggrad i konserten, där Anna Erikssons musik fungerar både som kontrast och kommentar. Nyskrivna verk varvas med Beethovens musik.

Med improvisation och sömlösa övergångar vävs konserten ihop till en organisk helhet.

Lördag 11 november Plats: TEATERBRUKET och MUSIKVERKET

12.00 Ika & Åke - familjeföreställning (Obs! Begränsat antal platser. se sandviken.se/kulturcentrum för biljetter.)
En clownföreställning för alla åldrar till grandios klassisk musik i allsköns kostymer med det sensationella Skelettet Åke som dansant kavaljer.

Ika Nord är mimare, regissör och skådespelare, och har gjort sig känd och närmast folkkär genom det numera kultförklarade barnprogrammet Ika i rutan och som katten Findus i SVT’s julkalender. Nu dansar Ika och Åke in i Kulturcentrum!13:30 [krig] - invigning av konstnärlig gestaltning i Kulturcentrum
Under hösten kommer konstnärsduon [krig] från Sandviken att arbeta med en konstnärlig gestaltning i korridoren mellan KONSTHALLEN och FOAJÉN i Kulturcentrum.
[krig] utforskar textilens och musikens möjligheter att bygga rum, objekt och forma nya verkligheter. Genom att prova först och tänka sen blandar de idéer om performativa händelser med material. Deras verk byggs upp av musik, dans, rytm, trassel, vävning eller virkning, saker en känner igen blir tillsammans en ny ordning. Där de möts, experimenterar de med att uppfinna processer som utvecklas i nuet, en bladning av upplevelsen av det materiella och immateriella. Hantverksprocesser kan bli till dans, utforskande till performance.

Under hösten kommer gestaltningen ha vuxit fram i korridoren genom samarbete med olika grupper som vistas, eller inte vistas på kulturcentrum.17:00 Olydnad - föreställning. Arr: Sandvikens Teaterförening (Se sandviken.se/kulturcentrum för biljetter)
När Agneta Norberg fyller 80 år ställer hon till med kalas. Det enda hon önskar sig av sina nära och kära är pengar att betala sina böter med. För Agneta har varit olydig och brutit mot lagen. Det visar sig att det inte är första gången och inte heller den sista.

Vad får en människa att bli olydig? Vad är det som får människor att gå över en gräns för sin övertygelse? Vilka är dessa personer? Hur går det till? Hur känns det? Är det försvarbart i demokratins namn? Och var går din gräns?
Olydnad är ett musikaliskt och visuellt kollage som baseras på insamlade autentiska berättelser från människor som varit olydiga.
19:00 Sami Bahri Al Sadai - Traditionell musik framförs på en Rababas, ett flera tusen år gammalt arabiskt instrument.
Sami började sjunga vid 7 års ålder och spela musik med instrumentet rababa när han var 11 år.
Han föddes i södra Irak i provinsen Missan.19:45 Erik Annerborn - Video. Love Means Taking Action
Love Means Taking Action är en kortfilm producerad under en ateljévistelse i Banff, Canada. Den är resultatet av en fem veckors lång vistelse där Erik Annerborn undersökte sambanden mellan etiska principer, kroppspråk och digital animation. Filmen porträtterar den inre konflikt som uppstår när samvetet kallar men rädslan är stark.
Efter filmen håller Erik Annerborn en kort presentation av arbetet och sina tankar om vad digitala tekniker gör med vår kroppsuppfattning.

20:15 Johan Sundberg. Sologitarr. ”Till minne av Hans Reichel”
Hans Reichel (1949-2011) var experimentell instrumentbyggare, improvisatör, uppfinnare, skapare av fonter och väldigt intresserad av surikater. Till minne av denna bortgångne multikonstnär kommer Johan att framföra ett stycke där han improviserar kring hans konst. Mycket nöje!20:45 Jan Annerborn - ljud. Stålverk. Live. Samplade ljud från ateljén och ett närbeläget stålverk.

21:15 Lisa Ullén & Finn Loxbo - ljud
Finn Loxbo (bl a Strändernas Svall, Doglife, Fire! Orchestra) och
Lisa Ullén (spelar internationellt både solo och i flertal konstellationer, aktuell med grupper som Festen, Lisa Ullén Quartet, Nuiversum )

Spelar improvisationer där flygel och akustisk gitarr befinner sig i konstant rörelse. Instrumenten är lika drivande och har samma funktion, att arbeta runt och föra fram melodiska fragment och/eller rytmiska sekvenser, ljud och klangsjok som förhåller sig fritt men lyhört till varandra.22:00 Louise Magnusson - ljud
Noisebrötet som Louise ger av sig handlar om det fysiska i musik. Det kan sägas både om ljudet i sig och om hennes ofta egenbyggda instrument.. Genom att använda rundgång så gör inte instrumenten inte direkt gör som man vill. Ska man improvisera så ska man ha instrument som gör att man håller sig på tårna. Man ska få slåss för sin plats i ljudbilden. Den här gången dyker Louise upp med sin senaste rigg. Det blir gnällande, brötiga och skrikande sågklingor för hela slanten.

Louise Magnusson, ursprungligen från Piteå i Norrbotten, är verksam i Göteborg som noisemusiker och kompositör. Hon är också en del av arrangörsföreningen GEIGER.


Med reservation för ändringar.
Festivalen genomförs med stöd från ABF Gästrikebygden, Region Gävleborg Kulturutveckling samt Lars Bucans Kulturstiftelse.

Snabbfakta

Prisinformation
Fri entré förutom där det anges.

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 26-240204
Kontaktperson
Daniel Palmberg
E-post
daniel.palmberg@sandviken.se

Faciliteter och service

Faciliteter
WC

Länkar

Karta


Kundservice


Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter