Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Forum för Communityart och fredspedagogik

Område: Sandviken
Kategori: Idrott, Dans, Film & Teater, [...]
Datum: Fredag 18 maj 2018 - lördag 19 maj 2018

För tredje året i rad står Foajé X värd för Forum för communityart och fred och i år är temat "Möten vid gränsen".
Forumet är unikt i sitt slag genom att det samlar de aktörer som arbetar i gränslandet mellan konst, pedagogik och politik. Eller har spjutspetskompetens inom något av dessa områden.
Under två dagar varvas samtal, seminarier och debatter med föreställningar, utställningar och workshops. En del av programmet riktar sig specifikt mot branschens professionella, andra mot en intresserad allmänhet.

Program fredag 18 maj

09.30 - 10.00
Inskrivning och val av workshops
Plats: Musikverket

10.00 - 10.45
Sandviken och Foajé X hälsar välkommen
Plats: Musikverket

11.00 - 11.45
Kerstin Bereå - Föreläsning och filmvisning
Kerstin Bergeå, fredsarbetare. Kerstin har arbetat i över tio år med fredsarbete i både Sverige och internationellt. Hon har utbildat över hundra ickevåldsutbildare och startat kurser i kreativ aktivism och även folkhögskoleutbildningen Fred, ickevåld och ledarskap på Härnösands folkhögskola.
Föreläsning och filmvisning
Plats: Musikverket

12.00 - 13.15
Workshops - teori och praktik

- Workshops 1 – Kreativ aktivism Kerstin Bergå
Kerstin inspirerar till fredsaktivism och pedagogiska.

- Workshop 2 - Konstfrämjandet Gävleborg
Konstfrämjandet – Föreläsning om konstprojektet "Kom till byn"
Konstprojektet "Kom till byn" utspelade sig i tre kommuner i Gävleborg under 2016. Projektet började med att konstnärerna i konstnärsduom [krig] (Jon Perman och Karin Bäckström), bjöd in invånarna på de olika platserna att delta i välkomnandet av en utomstående besökare som aldrig tidigare besökt orten. Istället för att den inbjudne gästen fick besöka de redan kända besöksmålen, uppmanade konstnärerna ortsborna att lämna egna förslag på vad besökaren borde se. Förslag som var kopplade till dem själva, platsens unika historia eller deras dagliga liv. Konstnärernas intention var att undersöka platserna med ingångspunkten att de skapas tillsammans av de människor som bor där och att betrakta platsen som en öppen process som ständigt skapas gemensamt, både av ortsbor och av besökare.

- Workshop 3 - Dracon, Elsa Szatek
En metod inom dramapedagogik om ickevåld.

- Workshop 4 - Konstfack
Konstfack är en av Europas främsta högskolor för konstnärliga utbildningar. En verkstad om att designa deltagande processer.

13.15 - 14.30 - LUNCH

14.30 - 15.15
Ultimate Frisbee - en domarlös sport, föreläsning
Ultimate är en lagsport som kännetecknas av intensitet och närkamp. Varje lag består av 7 spelare och ett fritt antal avbytare. Ultimate spelas utan specifika domare. Istället har alla på planen ett ansvar för att man spelar enligt reglerna på ett sportsligt sätt. Denna sportslighet kallas för Spirit of the Game, vilket är ett centralt begrepp. Några straff existerar inte, utan efter en påkallning från en spelare fortsätter spelet som det är troligast att det skulle fortsatt om ingen regelöverträdelse skett. Om man inte kan komma överens går discen tillbaka till den som kastade strax innan situationen uppstod, ochså börjar spelet om därifrån.

15.30 - 16.30
Livet Bitch - teaterföreställning
Livet bitch! är ett kultur-och samverkansprojekt med stöd från Kulturrådets kreativa platser medel där Södertälje teateramatörer, Mezzopotelge, Grafikens Hus, Juventas Ungdomsjour och Tjejhuset ingår. Livet bitch! gör teater om Södertäljes unga tjejers/kvinnors liv och villkor - på deras villkor! Projektet utgår från bostadsområdena Hovsjö, Fornhöjden, Ronna och Södertälje Centrum. Det uppsökande teaterarbetet på fritidsgårdar och skolor utgör basen i projektet som sen resulterar i teaterföreställningar som spelas på olika platser och scener i Södertälje. Livet bitch! är också en kulturell och konstnärlig plattform baserat på samverkan och delaktighet, och som ska verka för att ge unga tjejer/kvinnor möjligheten att ta kulturella initiativ och ta mer plats i det offentliga rummet och staden.

16.45 - 18.00
Workshops - teori och praktik


- Workshop 1 - Lärande fångad i en haiku. Om gränslandet mellan konst, vetenskap och undervisning - Birgitta Silfver
Birgitta har tidigare undervisat i dramapedagogik på Högskolan i Gävle och har samtidigt forskat på konstnärliga processer. Birgitta har sitt forskningsintresse främst riktat mot ABER, Arts Based Educational Research. Den interaktiva föreläsningen handlar om gränslandet mellan konst, vetenskap och undervisning med utgångspunkt i hennes avhandling om clown i en skolkontext. Begrepp och företeelser som karneval, dialog, etiska dilemman och ”misslyckande”, undersöks. Hon berättar också om små teaterupplevelser i ett forskningsprojekt initierat av Litteraturhuset Trampolin i Sandviken, i samarbete med Riksteatern Gävleborg, Högskolan i Gävle och Hudiksvalls kommun.

- Workshop 2 – Communitydans - motstånd och förhandling på dansgolvet - Helena Lundqvist
Utbildad och verksam som professionell dansare sedan 2005. - Dansare är min ryggrad med den har jag och jobbar jag som koreograf, pedagog, konstnärlig rådgivare och mentor. Arbetat på institutioner som Regionteater Väst och Borås stadsteater och frilansat med koreografer, projekt över hela Sverige och utanför landet. Sitter som ledamot i Teaterförbundets Dansavdelnings styrelse.

- Workshop 3 - samtal och praktik - Livet Bitch!
Livet bitch! är ett kultur-och samverkansprojekt med stöd från Kulturrådets kreativa platser medel där Södertälje teateramatörer, Mezzopotelge, Grafikens Hus, Juventas Ungdomsjour och Tjejhuset ingår. Livet bitch! gör teater om Södertäljes unga tjejers/kvinnors liv och villkor - på deras villkor! Projektet utgår från bostadsområdena Hovsjö, Fornhöjden, Ronna och Södertälje Centrum. Det uppsökande teaterarbetet på fritidsgårdar och skolor utgör basen i projektet som sen resulterar i teaterföreställningar som spelas på olika platser och scener i Södertälje. Livet bitch! är också en kulturell och konstnärlig plattform baserat på samverkan och delaktighet, och som ska verka för att ge unga tjejer/kvinnor möjligheten att ta kulturella initiativ och ta mer plats i det offentliga rummet och staden.

- Workshop 4 - Fördjupning - Ultimate Frisbee
Att vilja vinna och att vilja FairPlay lika mycket.

18.00 - 19.30 - MIDDAG

19.30 - 20.15
The Dream Voyager - interaktiv föreställning
Följ med på en resa in i drömmarnas värld, där gränserna mellan vad som är möjligt och omöjligt suddas ut. I denna interaktiva föreställning får du ta del av olika drömmar och uppleva hur dessa kan förändras och bearbetas i en drömimprovisation. Inspirerade av Staffan Göthe har studenter i Dramapedagogik A vid Högskolan i Gävle skapat ett forum där publiken bjuds in att undersöka och fördjupa sig i de drömmar som sker i sömnen.

20.30 - 23.00
Konstfack och Foajé X - utställningstorg och samtal
Foajé X ihop med konstfack har genomfört projekt Gävle 3.0 på stadsdelen Brynäs samt i Hamrångebygden strax norr om Gävle. Projektet har sin upprinnelse i de migrantströmmar som nådde Sverige under 2016-2017. Många människor kom till Sverige för att skapa sig ett nytt hem och ny framtid. Samtidigt var det många människor som bott i Sverige i generationer som upplevde sitt hem som under hot när människor från andra kulturer kom för att bo i deras stadsdel, by eller stad. På många orter har det dessutom varit neddragningar inom kommunen vilket lett till att invånare upplevt sig som orättvist behandlade i relation till nyanlända. I denna utställning bjuder vi in till potatisrum och Hamrångebordet m.m. som blev resultatet av vårt arbete. Utställning 2 är resultatet av projektet gränser där vi genomfört möten mellan äldre och andra grupper i samhället. En utställning med foton, texter, en rap m.m.
Obs! Ändringar och uppdateringar kan ske i programmet!


Program lördag den 19 maj

09.00 - 09.45
Morgondans
Communitydans, under ledning av Helena Lundquist, koreograf och dansare Sthlm.
Plats: Krysset (Centrum i Sandviken)

10.00 - 12.00
Sisters Hope, dramaakademin från Danmark
I korsningen mellan scenkonst, aktivism, pedagogikutveckling och forskning pågår det storskaliga nordiska projektet Sisters Academy. Projektet har initierats av danska performancegruppen Sisters Hope som använder sig av radikalt intervenerande och immersiva strategier från performancekonsten för att förvandla vanliga miljöer till parallella, lite skeva universum för att utforska och utveckla sinnligt lärande.
Sisters hope ger en presentation av projektet.

12.00 - 13.00 LUNCH

13.00 - 13.45
Folkteatern Gävleborg

14.00 - 15.00
Stina Oscarsson - samtal och demokrati
Stina Oscarsson är tidigare chef för Orionteatern och Sveriges Radio Drama. Stina har ett stort engagemang i samhälls- och kulturfrågor samt vilket bland annat yttrar sig i krönikor i svensk dagspress samt i hennes arbete som regissör.
Obs! Ändringar och uppdateringar kan ske i programmet!BILJETTER FINNS PÅ:
https://sandviken.se/communityart

Studenter från HIG och Västerbergs folkhögskola bokar sina biljetter gruppvis hos Sara Jacobsson på sara.jacobsson@abf.se

Läs mer om Forum för Communityart och fredspedagogik på:
www.sandviken.se/communityart

För frågor rörande arrangemanget kontakta:
Reine Lööf reine.loof@abf.se eller sara.jacobsson@abf.se

Plats: Kulturcentrum Sandviken, Köpmangatan 1-7
(Ingång vid Köpmangatan 1, Entré Musikverket)

Arrangemanget sker i samverkan mellan: ABF Gästrikebygden, Högskolan i Gävle, Länsmuseet Gävleborg, Västerbergs Folkhögskola och Kultur och Fritid Sandviken.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
18 Maj
Fredag 18 maj 2018 09:30 - 22:00 Kulturcentrum/Musikverket
19 Maj
Lördag 19 maj 2018 09:00 - 15:00 Kulturcentrum/Musikverket

Snabbfakta

Prisinformation
Biljetter och priser! Att delta båda dagarna 18-19 maj: 450 kr exkl. serviceavgift. Att delta endast en dag: 250 kr exkl. serviceavgift. Avgift för att delta endast vid separata föreläsningar: Att endast delta vid separata föreläsningar med tillhörande workshop: 134 kr exkl. serviceavgift Studenter från HIG och Västerbergs folkhögskola bokar sina biljetter gruppvis hos Sara Jacobsson på sara.jacobsson@abf.se

Kontaktinformation

Kontaktperson
Reine Lööf
E-post
reine.loof@abf.se

Faciliteter och service

Faciliteter
WC Rökfritt  

Länkar

Karta


Kundservice


Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter