Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Brassfestival - Signal 2018

Område: Gävle
Arena/Plats: Gävle Konserthus
Kategori: Konsert
Datum: Fredag 26 okt 2018

Från 255 SEK

Välkommen till en musikalisk hyllning till brassmusiken med en av Europas ledande ensembler – Stockholms Kammarbrass. Konserten ingår i brassfestivalen Signal som visar upp brassinstrumentens häpnadsväckande möjligheter med allt från varma lyriska melodier till tromboner laddade med musikalisk sprängkraft.

Gävle Symfoniorkester
Dirigent: Stefan Solyom
Stockholms Kammarbrass

Nyman For John Cage (15 min)
Foss Night Music for John Lennon (15 min)
PAUS (20 min)
Janacek Sinfonietta (bearbetning av Heinz Stolba) (25 min)

Den brittiske kompositören Michael Nymans förföriska minimalism har en sällsam förmåga att suga tag i lyssnaren och inte släppa greppet. Hans musik till filmen Pianot gjorde honom känd för en långt bredare krets lyssnare än den som vanligen intresserar sig för nutida musik. Hans For John Cage vi här får höra hade från början arbetsnamnet Canons, Chorales and Waltzes, men samma dag han skrev färdigt stycket läste han att tonsättaren och ljudkonstnären John Cage dött. Deras musik har inga som helst likheter, men Nyman döpte ändå sitt stycke efter Cage för att visa respekt för hans sällsamma musik.

En liknande historia finns också bakom Lukas Foss Music for John Lennon. Han började arbeta på sitt stycke för brasskvintett och kammarorkester samma morgon som John Lennon sköts utanför sitt hem på Mannhattan i New York. Inte heller här finns det några likheter mellan kompositören Lukas Foss och Lennons eller Beatles musik. Däremot har orkestern kompletterats med en elgitarr och den upphöjda stämningen är en hyllning till en av popmusikens största personligheter.

Med Purcells begravningsmusik till Englands Queen Mary II fullföljs dödstemat vid den här konserten. Purcell fick uppdraget att komponera musiken efter hennes död i smittkoppor 1694. Den mörka marschen har sedan dess använts i många sammanhang, bland annat av Stanley Kubrick i filmen A Clockwork Orange.

Som kontrast och avslutning hör vi Leos Janaceks jublande Sinfonietta. Den tillägnades Tjeckoslovakiens armé och Janacek sa själv att den var avsedd att uttrycka ”vår tids fria människa, i hela sin skönhet och glädje, sin styrka, tapperhet och strävan efter seger.” Heinz Stolba har i sin bearbetning reducerat den stora orkestern och gjort den spelbar i fler sammanhang, och samtidigt lyft fram inledningens och finalens starka fanfarkänsla.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
26 Okt
Fredag 26 okt 2018 19:00 - 20:40 Gävle Konserthus

Snabbfakta

Prisinformation
Prisgrupp 1: 295 kr Prisgrupp 2: 255 kr Prisgrupp 3: 20 kr (stud/barn)

Kontaktinformation

Telefonnummer (Bokning)
+46 26 172900
Kontaktperson
Mikael Forsblom
E-post
mikael.forsblom@gavle.se
Åldersgräns
0

Faciliteter och service

Faciliteter
Handikappanpassat WC Rökfritt

Länkar


Kundservice


Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter