Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

EN MIDSOMMARNATTSDRÖM

Område: Gävle
Arena/Plats: Gävle Konserthus
Kategori: Konsert
Datum: Torsdag 16 maj 2019

Från 255 SEK

SUPERTORSDAG
Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martín
En skådespelare, två sångare och gosskör

Mendelssohn En Midsommarnattsdröm (70 min)
PAUS (20 min)

Utan Shakespeare hade den klassiska musikens verkförteckning sett helt annorlunda ut. Listan över tonsättare som inspirerats av hans dramatik och lyrik är omfattande och sträcker sig in i våra dagar. Komedin En midsommarnattsdröm hör till hans mest framförda och omtycka pjäser och har gestaltats i musik av flera tonsättare genom tiderna.

En av de mest kända och spelade musikaliska tolkningarna av förvecklingarna i En midsommarnattsdröm är Mendelssohns. Den underbart ljusa och raskt jagande uvertyren komponerade han redan vid sjutton års ålder. När han sexton år senare återvände till Shakespeares drama infogade han helt enkelt uvertyren i den nya scenmusiken, som också omfattar både en kör och två solister. Men han nöjde sig inte med det utan tillförde även skådespelare för att göra handlingen ännu tydligare för publiken.

Det unika med Shakespeare är att han i sin dramatik alltid hittar fram till människans gemensamma drag, onda eller goda, löjliga eller kloka och oavsett om han beskriver dem i tragedier som Hamlet eller Macbeth eller i komedier som En midsommarnattsdröm.

Bakom intrigerna och de medvetna eller omedvetna missförstånden finns alltid ett budskap. Det rör sig aldrig om ytlig fars. I En midsommarnattsdröm kretsar handlingen kring manligt-kvinnligt, kärlek och fruktbarhet. Alltså sex. Men självklart upphöjt och värdigt gestaltat där alla till slut försonas och hoten förvandlas till framtidshopp och en innerlig önskan att skapa nya liv. Mendelssohn visar här sitt geni genom sin förmåga att i musik framkalla hela det känsloregister som persongalleriet med Puck, Oberon, Titania, Theseus, Hippolyta med flera visar upp i Shakespeares allmänmänskliga komedi.

Det många kanske inte vet är att det är från Mendelssohns En midsommarnattsdröm som världens mest kända bröllopsmarsch är hämtad. Pjäsen inspirerade också Woody Allen att göra en egen tolkning som fick titeln En midsommarnatts sexkomedi där han använde Mendelssohns musik som återkommande tema.

*SUPERTORSDAG är en lite längre konsert, med paus

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
16 Maj
Torsdag 16 maj 2019 19:00 - 21:00 Gävle Konserthus

Snabbfakta

Prisinformation
Prisgrupp 1: 295 kr (Parkett rad 6-17 samt 1a blk) Prisgrupp 2: 255 kr (Parkett rad 1-5 samt 2a blk) Prisgrupp 3: 20 kr (Parkett rad 1-5 samt 2a blk för stud/barn)

Kontaktinformation

Telefonnummer (Bokning)
+46 26 172900
Kontaktperson
Mikael Forsblom
E-post
mikael.forsblom@gavle.se

Faciliteter och service

Faciliteter
Handikappanpassat WC Rökfritt

Länkar

I närheten av


Kundservice


Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter